حدود 5 ماه از محدودیت و فیلترینگ اینترنت در ایران میگذرد و این در حالی است که این موضوع باعث شده تا مشکلات زیادی برای مشاغل و کسب و کارها ایجاد شود.
معاون حقوقی وزارت علوم در نامهای از روسای دانشگاه ها و پژوهشگاه ه ..." />
حدود 5 ماه از محدودیت و فیلترینگ اینترنت در ایران میگذرد و این در حالی است که این موضوع باعث شده تا مشکلات زیادی برای مشاغل و کسب و کارها ایجاد شود.
معاون حقوقی وزارت علوم در نامهای از روسای دانشگاه ها و پژوهشگاه ها خواست لیست اعضای هیأت علمی خود را برای دسترسی به اینترنت باز به این معاونت ارسال کنند.
به گزارش تجارتنیوز، مرتضی فرخی در خصوص دسترسی اعضای هیات علمی دانشگاهها به اینترنت بدون فیلترینگ نامهای به روسای دانشگاهها، مراکز آموزش عالی، پژوهشی و فناوری ارسال کرد که به شرح زیر است:با عنایت به مصوبه یکصد و بیست و نهمین جلسه کارگروه تعیین مصادیق مجرمانه دستور فرمایید نسبت به تهیه لیست اعضای محترم هیئت علمی آن موسسه براساس فرم پیوست در قالب فایل اکسل جهت دسترسی به اینترنت باز به منظور استفاده از سکوها و تارنماهای بین المللی با محتوای علمی، آموزشی، پژوهشی و فناوری به قید فوریت جهت اقدامات بعدی به این معاونت ارسال فرمایید.
رفع فیلترینگ در مجلس تصویب میشود؟
تعدادی از نمایندگان مجلس به تازگی خواستار رفع فیلترینگ شدهاند، چراکه به عقیده آنها ادامه این روند میتواند زندگی روزمره مردم و کسبوکارها تحت شعاع قرار داده و خسارتهای جبران ناپذیری را برای آنها به بار بیاورد.
حدود 4 ماه از اعمال محدودیت در اینترنت و فیلترینگ شبکههای اجتماعی محبوب میگذرد، اما برخلاف چیزی که سیاستگذاران انتظار داشتند که با فیلترینگ مردم شبکههای داخلی را جایگزین پلتفرمهای خارجی کنند؛ چنین اتفاقی رخ نداد و ضربههای فیلترینگ بر بدنه زندگی مردم و فعالیت کسبوکارها همچنان ادامه دارد.حالا به نظر میرسد که با ادامه این روند، تعدادی از نمایندگان مجلس خواستار رفع فیلترینگ هستند و این اقدام را نتیجهبخش نمیدانند. بهطوری که هفته گذشته رئیس کمیسیون اقتصاد دیجیتال هم در نامهای به رئیس جمهوری فیلترینگ بلند مدت را به ضرر کسبوکارها و کاربران دانست و آن را با مغایر با اصل 79 قانون اساسی خواند.
محدودیت اینترنت تنها تا 30 روز مجاز است
در این نامه به این نکته اشاره شده که براساس اصل هفتادونهم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، محدودیت بر اینترنت میتواند حداکثر 30 روز ادامه یابد و ادامه این محدودیتها بدون طی سازوکارهای مردمسالارانه تعبیه شده در قانون اساسی از جمله صلاحیت انحصاری مجلس شورای اسلامی در تصویب اعمال محدودیتهای ضروری، آن هم به صورت موقت (اصل ۷۹ قانون اساسی) و همچنین بدون اقناع صحیح و جلب همراهی و همدلی مردم و بدون کسب تکلیف از مجلس شورای اسلامی عمل و اقدامی غیرقانونی است.
با این حال، آنطور که وضعیت اینترنت کشور نشان میدهد، تاکنون مسئولان قصدی برای رفع فیلترینگ دو شبکه اجتماعی اینستاگرام و کاهش محدودیتهای اینترنت ندارند.
درخواست یک نماینده برای تغییر قوانین فیلترینگ
اصغر سلیمی سخنگوی کمیسیون امور داخلی و شوراهای مجلس شورای اسلامی گفت: به عقیده من شرایط فیلترینگ باید تغییر کند و بهتر است بهتدریج این موضوع برطرف شود. البته باید مراحل قانونی پلتفرمهایی نظیر اینستاگرام و واتس اپ برای ادامه کار در کشور مشخص شود.
در سال ۱۴۰۱ وضعیت فضای مجازی دستخوش حوادث بسیاری شد. پس از ناآرامیها در کشور، فیلترینگ گستردهای برای اینترنت در نظر گرفته شد و پلتفرمهایی نظیر اینستاگرام و واتساپ نیز به سرنوشت دیگر شبکههای اجتماعی دچار شدند. این شرایط پیچیده و سخت با موجی از انتقادات مردم و کارشناسان مواجه شد. در ادامه کسبوکارها و استارتاپ ها نیز با ضرر زیادی روبهرو شدند. بر اساس بودجه پیشنهادی دولت سال آینده در نظر دارد که حدود ۲۲۴۵ هزار میلیارد تومان اعتبارات هزینهای و ۱۳ هزار و ۳۶۶ میلیارد تومان اعتبارات تملک داراییهای سرمایهای جهت توسعه و مدیریت زیستبوم فناوری اطلاعات و ارتباطات به وزارت ارتباطات تخصیص دهد.
بودجه ارتباطات و فناوری اطلاعات برای سال بعد نزدیک به ۳۵۰۰ میلیارد تومان بیش از سال جاری برآورد شده است اما این بودجه، تنها به وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات تعلق نمیگیرد و دستگاههای دیگری نظیر مرکز ملی فضای مجازی و پروژههای مختلف از آن سهم خواهند برد.
مجموع بودجهای که برای حوزه ICT در سال آینده در نظر گرفته شده، بیش از ۱۸ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان است که حدود از ۱۳ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان آن مربوط به اعتبارات تملک داراییهای سرمایهای است و بقیه آن به اعتبارات هزینهای تخصیص داده خواهد شد. از مجموع اعتبارات فصل ارتباطات و فناوری اطلاعات بیش از ۱۵ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان آن در ردیفهای متفرقه آمدهاند، اندکی بیش از ۴۱ میلیارد تومان در ردیفهای اختصاصی قرار میگیرند و بقیه از درآمد عمومی تأمین خواهند شد.
از بودجهای که به فصل ICT اختصاص یافته، بیش از ۱۵ هزار و ۶۰۰ میلیارد آن به وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و دستگاههای زیرمجموعهاش اختصاص مییابد که سهم اصلی مربوط به وزارت ارتباطات است و دستگاههای دیگر در ردیفهای بعدی قرار دارند.
شواهد امر اینطور نشان میدهد که در خصوص بودجه پیشنهادی، وزارت ارتباطات وضعیت خاص و استراتژیکی دارد. برای زیرساختهای مربوط به صیانت در بخش ارتباطات و فناوری اطلاعات، بودجه ۴۰۰ میلیارد تومانی لحاظ شده است. این مطلب باعث نگرانی کارشناسان و کاربران فضای مجازی شده و صاحبان کسبوکارها نیز نگاه خوش بینانهای به آینده ندارند.
اصغر سلیمی، سخنگوی کمیسیون امور داخلی و شوراهای مجلس شورای اسلامی در خصوص اختصاص بودجه ۴۰۰ میلیاردی برای زیرساختهای مربوط به صیانت گفت: این مورد، سیاستگذاریها در جهت تقویت پلتفرمهای داخلی است. بودجه اختصاص داده شده برای این منظور و کمک به خبررسانهای بومی متمرکز شده است. در حال حاضر اکثر کسبوکارها از پلتفرمهای خارجی بهره میگیرند و حتی در این مقطع نیز این روند ادامه دارد.
او اظهار کرد: زیرساختهای پلتفرمهای ایرانی هنوز بهطور کامل آماده نیست. به نظر من پلتفرمهای خارجی تا زمان آمادهسازی زیرساختهای موردنیاز، میتوانند مورد استفاده کاربران قرار بگیرند. فرصت یکساله برای این کار لازم است و باید تا آن زمان بستر لازم برای بهکارگیری کامل پلتفرمهای داخلی مهیا شود.منکر ضرر کسبوکارها نیستیم
سلیمی در ارتباط با ادامه روند فیلترینگ گسترده فضای مجازی در کشور اظهار کرد: به عقیده من شرایط فیلترینگ باید تغییر کند و بهتر است بهتدریج این موضوع برطرف شود. البته باید مراحل قانونی پلتفرمهایی نظیر اینستاگرام و واتس اپ برای ادامه کار در کشور مشخص شود. این پلتفرمها در ایران نمایندگی قانونی ندارند و قوانین ما را رعایت نمیکنند. ما منکر ضرر و زیان بسیاری از کسبوکارها در این چند وقت اخیر نیستیم. باید این موضوع را در نظر گرفته و مانع از مهاجرت استارتاپ ها به کشورهای همسایه شویم.
وی در ارتباط با اخذ مالیات برای کسبوکارهای اینترنتی تصریح کرد: پیش از هر تصمیم اینچنینی، باید از روشهای تشویقی و تسهیلکننده استفاده کنیم. به نحوی باشد که این کسبوکارها به شکل راحتتری از پلتفرمها استفاده کنند. ما باید فضای بهتری برای صاحبان این کسبوکارها جهت ادامه فعالیتهایشانفراهم کنیم.
نیاز به اینترنت جهانی غیرقابل کتمان است
سخنگوی کمیسیون امور داخلی و شوراهای مجلس در رابطه با احتمال خداحافظی با اینترنت بینالملل پس از مطرح شدن بحث صندوق توسعه شبکه ملی اطلاعات در بودجه پیشنهادی دولت تصریح کرد: در حال حاضر چنین چیزی مطرح نیست و نیاز به اینترنت جهانی برای بسیاری از کارها غیرقابل کتمان است. ما برای انجام امور زیادی به پلتفرمهای بینالمللی نیاز داریم. در این خصوص یک موضوع مهم را باید در نظر گرفت.
در پایان تاکید کرد: ما نمیتوانیم به یک سرمایهگذار، دیپلمات یا تاجر خارجی دستور به عضویت در پلتفرمهای داخلی را بدهیم. ما باید اهمیت پلتفرمهای خارجی را در فضای کنونی لحاظ کنیم. همچنین این پلتفرمها باید به قوانین کشور ما احترام گذاشته و اقدام به راهاندازی دفاتر نمایندگی کنند. در این رابطه باید رایزنیهای موردنیاز انجام شده و موانع احتمالی برطرف شود.
صاحب امتیاز و مدیرمسئول نشریات بین المللی خبر : حسین واحدی پور
License owner & Editor in Chief: HosseinVahedipour Copyright © 2013 KHABAR International Publications Group. All rights reserved. |