گسل رودخانه خشك واقع در شريان اصلي شهر شیراز اگر روزی بلرزد، با همه بيمارستانها و مراكز فوريتهاي پزشکی که احاطه اش کردهاند، فاجعه بزرگی به بار خواهد آورد
تصوير تاريك خاك و بوي خون و آوار بالاي سر،هميشه ترسي رعب انگيز به دل افراد میاندازد. آنها که زنده میمانند این لحظههای مرگبار نفسگیر را با گوشت و پوست خود تجربه میکنند و برخی با زره زره هراس خود در زیر خروارها آوار مدفون میشوند. با وجود تلخ بودن حس ماندن خود يا عزيزان زير آوار، زلزله اما گاهي بي رحم و پرقدرت بر خانه و كاشانه افراد میتازد و همه چيز را میبلعد و در چشم به هم زدني آواري به جا میماند،وحشتناك!زلزله تركيه و سوريه كه اين روزها آيينه تمام نماي قدرت نمايي زمين لرزه است،نشان میدهد قهر طبيعت شوخي بردار نيست و هوش برتري كه انسان ادعاي غلبه بر آن را دارد در كسري از ثانيهها میتواند به تلي از خاك و خاكستر تبديل شود.براين اساس است كه هنگام وقوع زمين لرزه همه شعار میدهند،هشدار میدهند، از رخدادهاي آينده میگويند واين جور وقتهاست كه تازه میفهميم چقدر به خطر نزديكيم!درست است كه امروز به حكم نوع دوستي و حق همسايگي نگران تركيه و سوريه و حجم آواري كه بر سر آنان سايهانداخته هستيم اما چه كسي میداند اتفاق اين چنيني هولناك بعدي كجاست؟
چه كسي میتواند بگويد كه بعدي ايران نيست؟
كشور ما كه سايه لرز شوم منجيل و رودبار و بم را از سر گذرانده و حالا اگر اين بازي نحس به مرتبه سه برسد چه خواهد شد؟كارشناسان كه میگويند حركات خطرناك سايه بازي مرتبه سه،مدت زيادي است آغاز شده و ريتم هشدارهاي نامنظم، تا كنون به گوش مسئولان نرفته است.داستان بر مدار ساخت و سازهاي ناايمن است وگسلهايي فعال.اگرچه مسئولان اين روزها تهران را آماده خطر زمين لرزه بعدي معرفي میكنند اما شهرهاي ديگر از جمله شيراز نيز،مصون نيستند.
هشدار درباره وقوع مهلکترین حادثه تاریخ در تهران
ترس و لرز هميشه با مردم تهران است و هرتكان ريزي مردم را به خيابانها میكشاند.اين يعني ترسي مدام.قرار است اتفاقي بيفتد و پيش بينيها نيز بر اين مدار است.
رئیس انجمن مهندسی زلزله ایران در اين ارتباط با بیان اینکه پژوهشگاه بینالمللی زلزلهشناسی ۷ ماه پیش پهنههای زلزله خوی و ترکیه را شناسایی کرده بود، گفت: زمانی که یک محقق خارجی این پیشبینیها را مطرح میکند مردم ما توجه بیشتری به آن دارند درحالی که ما در ماه آگوست سال گذشته میلادی در پژوهشگاه بینالمللی زلزلهشناسی و مهندسی زلزله برای نخستین بار در دنیا مطالعهای را چاپ کرده و هشدار دادیم که 2 کریدور برای ایران و کشورهای همسایه در شرق و غرب فعال خواهند شد. در واقع ما 7 ماه پیش پهنههای زلزله خوی و ترکیه را بر اساس مطالعات مشخص کردیم اما متأسفانه به آن بها داده نشد.
فریبرز ناطقی الهی؛ با اشاره به پیشبینی زلزله در تهران هشدارداد: حدود 40 سال است که دانشمندان خطر زلزله تهران را گوشزد میکنند و میگویند که این اتفاق دیر یا زود خواهد افتاد. آماری وجود دارد که در تهران در هر 158 سال یک زلزله بالای 7 ریشتر رخ میدهد. زمانی که زلزله تهران رخ دهد بدترین زلزله تاریخ جهان را خواهیم دید و مهلکترین آمار مرگ و میر و تخریب ثبت خواهد شد. متأسفانه برنامههای مدیریت بحران ما در این خصوص بسیار ضعیف است
.بنیانگذار مقاومسازی و مدیریت بحران زلزله در کشور اضافه کرد: مردم باید بدانند که کشور ما به شدت زلزلهخیز است و ما هر لحظه منتظر زلزله هستیم.پيشتر نيز نصيري،رییس سازمان پیشگیری و مدیریت شهر تهران گفته بود: در پایتخت از هر گسلی که فاصله بگیریم به گسل دیگری نزدیک میشویم و تهران پتانسیل وقوع زلزله با بزرگای هفت ریشتر را دارد و در زلزلههای بیشتر از بزرگای ۶ ریشتر در تهران آسیبهای سازهای وارد میشود.
زلزله شدید تهران صدها هزار کشته خواهد داشت
در اين ارتباط همچنين يك عضو شورای شهر تهران گفت: اگر زلزلهای که در ترکیه رخ داد در تهران رخ دهد صدها هزار کشته خواهیم داشت و پایتخت دچار بحران میشود.
مهدی پیرهادی اظهار كرد: تهران بیش از ۴ هزار بافت فرسوده دارد و بارها این موضوع اعلام شده است.
وی ادامه داد: برخی تلاش کردند تا نوسازی بافت فرسوده تهران عقب بیفتد اگر زلزلهای که در ترکیه رخ داد در تهران رخ دهد صدها هزار کشته خواهیم داشت و پایتخت دچار بحران میشود.
شيراز نيز وضعي بحراني دارد؛ گسلها همه فعالند!
با وجود اين كه تهران به عنوان پايتخت از مدتهاي زيادي است هشدارهاي زلزله براي آن صادر شده اما اين زنگ خطرها هر روز، در دود و ترافيك و شلوغي و گراني گم میشود تا روزي كه خطر بيايد و همه بگويند اي كاش شنيده بوديم!اين اي كاشها براي تهرانيها نيست.براي شيرازيها،كردستانيها،تركها،لرها و زاهدانيها هم است.ديگر وقت آن است كه جدي جدي احساس خطر كنيم.خطر را اما امروز از شهر خودمان میتوانيم لمس كنيم.شهري كه زير پوست آن گسلهايي فعال است. فعال و خطرناك!
در تاييد اين موضوع يك كارشناس لرزه زمين ساخت،در گفت و گو با «خبر جنوب»اين لرزهاي مدام و خطرناك را تاييد میكند.به گفته عبدالمجيد اسدي، گسلهاي فارس فعال شدهاند كه بي توجهي به آن عوارض جبران ناپذيري را به دنبال دارد.وي در ادامه ضمن برشمردن اين گسلهاي فعال از گسل قطر-كازرون، رودخانه خشك، سبزپوشان و كره بس نام برد و گفت:هم اكنون نگراني عمده ما در استان بر فعاليت گسل قطر- كازرون كه يك كانون طولاني و خطرناك است و نواحي زيادي را از محدوده خليج فارس تا نورآباد ممسني را در بر میگيرد،معطوف شده است.
قلب شيراز میلرزد
اين استاد دانشگاه در ادامه به فعاليت گسل در مسير رودخانه خشك شيراز نيز اشاره كرد و گفت:اهميت گسل داخلي شهر،كمتر از گسلهاي كانون لرزه نيست.مانند گسل رودخانه خشك كه واقع در شريانهاي اصلي شهر است. و خطر ناك تر اين كه در اطراف اين محدوده بيمارستانها و حتي مراكز فوريتهاي درماني و مرکز امداد و نجات قراردارد كه اگر روزي شاهد زمين لرزه از اين كانون بوديم،آسيبهاي جدي به اين مراكز درماني وارد خواهد شد و فاجعهای رقم خواهد زد.
مديريت بحران بعد از بحران میرسد!
اين كارشناس لرزه زمين ساخت در ادامه گفت:عملكرد مديريت بحران و بودجه اي كه براي آن در نظر گرفته شده معطوف به زمان بعد از حوادث است .حال اين كه ما بايد علاج را قبل از واقعه بكنيم و اين را باور داشته باشيم كه خطر در كمين است.
اين در حالي است كه ما هيچ گونه بودجه اي براي آماده سازي زير ساختها در زمان حوادث نداريم.با اين كه دانشگاهيان بارها با طرحهاي تحقيقاتي خود آماده ارائه راهكارهايي براي آماده سازي پيش از زلزله بودهاند اما نداي آنان را كسي پاسخ نداده و هم اكنون نيازمند يك فراخوان متخصصين در اين زمينه هستيم.علاه بر اين آيين نامهها نيازمند بازنگري و قوانين شهري در اين زمينه محتاج وحدت عملكرد است.
خبري نيمه خوش براي شيرازيها
«اتفاق و شدت آن خبر نمي كند اما خبري نيمه اميدوار كننده براي شيرازيها اين است كه عموم زمين لرزههاي رخ داده در اين شهر طي اين سالها، از 6ريشتر بيشتر نبوده و احتمال تخريبهاي آنچناني شايد در همين نزديكيها نباشد.»اين جمله اميدوار كننده اي بود كه اين كارشناس براي مردم شيراز عنوان كرد اما اين مساله را نيز گوشزد كرد كه علاوه بر چند ريشتري بودن و عمق زمين لرزه،طول زمان آن نيز مهم است. پس بايد حواسمان را براي نوشداروهايي پيش از مرگ سهراب آماده كنيم.
صاحب امتیاز و مدیرمسئول نشریات بین المللی خبر : حسین واحدی پور
License owner & Editor in Chief: HosseinVahedipour Copyright © 2013 KHABAR International Publications Group. All rights reserved. |